luni, 28 decembrie 2015

A fi parinte nu este o meserie usoara, in special in cazul in care comportamentul copilului este unul dificil. A te descurca avand pusa in fata o astfel de personalitate cu siguranta nu este foarte usor.

Copilaria este o perioada in care emotiile si experientele noi sunt tot timpul prezente. Pentru copil trebuie sa fie o perioada fara griji, in care sa descopere toate bucuriile de zi cu zi pe care viata le poate oferi. Este de asemenea o perioada in care cel mic observa lumea si incepe sa isi formeze caracterul si parerile in baza acestor observatii. Apar insa si situatii in care copilul este supus presiunilor, stresat din diverse motive, demoralizat - toate acestea conduc catre un comportament destul de dificil caruia, ca parinte, trebuie sa ii faci fata cu succes.

Principala regula pe care o ai de respectat este sa te implici in viata copilului tau. El sau ea trebuie sa simta ca are tot timpul pe cineva alaturi, cu care a stabilit o relatie bazata pe respect si incredere. Chiar daca in aparenta copilul se izoleaza, acesta este un semn si mai important care indica nevoia de ajutor. Oricand exista o punte de legatura, o posibilitate de a crea o conexiune intre copil si parinte care sa il ajute pe cel mic sa treaca mai usor peste o anume etapa dificila.

Simtul responsabilitatii este de asemenea important in gestionarea comportamentului dificil al copilului. Acesta va trebui invatat si educat in sensul in care sa constientizeze ca fiecare actiune pe care o intreprinde are si consecinte, fie ele de natura mai buna sau mai rea. In acest fel va realiza ca este raspunzator pentru propriile actiuni si va reflecta - chiar si pentru o perioada scurta - inainte de a le pune in aplicare.

Puterea propriului exemplu este cea mai utila arma in lupta cu un comportament dificil al copilului. Acesta invata urmarind comportamentele celorlalti. Crizele de furie pe care le vede la parinti le va imita si cel mic, atunci cand frustrarea de a nu obtine ceea ce isi doreste va atinge anumite cote. Astfel, oferind propriul exemplu de comportament corect, parintii pot sa contribuie la imbunatatirea comportamentului dificil al micutului.

Tagged: , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Voi ce credeti despre asta ?