duminică, 3 ianuarie 2016



Diareea este caracterizata de evacuarea frecventa din organism a unor scaune cu consistenta lichida.
            Masuri alimentare in caz de diaree
1.    Evitati sa mancati, chiar daca va este foame, cel putin 24 de ore. Puneti tubul digestiv in  repaus prin diminuarea tuturor alimentelor solide, nu este momentul sa il incarcati si mai mult cu produse pe care nu le poate digera.
2.    Rehidratati-va crescand aportul de lichide pe care orala. La fiecare sfert de ora beti un pahar de lichid caldut-apa, infuzie de plante, supa clara, solutii de rehidratare care se gasesc in farmacii, apa carbogazoasa cu continut crescut de minerale. Spre deosebire de apa si ceai, supa  si solutiile cu electroliti compenseaza pierderile de saruri minerale din diaree; ciorba de legume cu orez ajuta la refacerea nivelului de potasiu si sodiu.
3.    Introduceti treptat in alimentatie produsele solide. Consumati mai intai alimente cu continut redus de fibre: orez, banane, morcovi si cartofi fierti, ou moale, paine alba prajita, paste fainoase. In general, toate fructele si legumele prelucrate termic sau transformate in piure sunt bine tolerate de intestin. Banana contine carbohidrati, magneziu si o cantitate mare de potasiu, fiind ideala pentru echilibrarea electrolitica dupa diaree. Alegeti banane bine coapte, astfel incat majoritatea amidonului sa fie deja transformat in zahar. Merele sunt si ele recomandate in diaree datorita continutului crescut de pectina, dar trebuie preparate termic (coapte sau in compot). Sucul de mere are efect negativ.
4.    Evitati fructele si legumele proaspete, sucul de fructe (in special cel de mere si citrice) si produsele bogate in fibre, pana cand tranzitul revine la normal.
5.    Evitati produsele lactate, cu exceptia iaurtului si mai ales a celui cu fermenti activi, care reface echilibrul florei bacteriene din intestin. Anumite microorganisme care dau diaree afecteaza temporar si secretia de enzime capabile sa digere laptele, mai ales lactoza.
     6. Eliminati alcoolul si cafeina din dieta inca 2 zile dupa disparitia simptomelor, deoarece au efect diuretic. In plus, alcoolul accelereaza deshidratarea, iar cafeina stimuleaza tranzitul intestinal.

Tagged: , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Voi ce credeti despre asta ?