marți, 15 iulie 2014

Cea mai veche piesa din lume se pare ca este in Siria. Dateaza din istoria de acum 3.400 de ani asa cum estimeaza specialistii. Aceasta a fost scrisa pe o tablita din argila, conform acelor vremuri si descoperita in Ugarit, Siria. Aceasta descoperire aduce alte teorii despre muzica fata de ceea ce se stia. Cu alte cuvinte inainte de cultura elena se crede ca exista deja o cultura despre muzica, o gama cu sapte tonuri si clar o apreciere fata de acest domeniu; muzica a fost apreciata din toate timpurile.

Palcutele in sine au fost gasite inca din anii 50 de o echipa de cercetatori arheologi francezi. Dupa studii s-a relatat ca acea piesa fusese scrisa in sec XIV in hurita si includea se pare si un imn de la acea vreme. Au fost multi ani la mijloc pentru o interpretare a ceea ce placutele reprezentau.

Piesa din Siria ce actual poarta numele onorant de cea mai veche piesa din lume spune povestea lui Nikkal, sotia zeului Lunii, Yarikh, cu o tematica oarecum trista, a unei femei ce nu are sansa si binecuvantarea de a fi mama. Insa desi notele muzicale sunt scrise nu exista simbol de ritm ceea ce ofera o zona larga de intrpretare a modului in care a fost scrisa la acea vreme.

In vremurile noastre aceasta piesa ar putea fi considerata un esec insa la acea vreme era un hit, o revelatie. Asa ca pentru cei care iubesc poate stilul vechi, vintage, piesa cu pricina se va oferi spre auzul publicului prin intermediul celor de la Open Culture.

Tagged: , , , , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Voi ce credeti despre asta ?