luni, 16 martie 2015

Muzica pop a avut o perioada de succes foarte mare in acest deceniu (2010 - prezent), dupa ce muzica dance si urbana au predominat in anii precedenti. Iata o serie de exemple concludente:
  • Adele - "Rolling in the Deep". Un cantec pop/soul scris de Adele si Paul Epworth pentru al doilea album de studio al muzicienei, "21", versurile au fost scrise intr-o singura dupa amiaza, drept un "fuck you", potrivit artistei. Piesa a primit recenzii pozitive de la critici, castigand si trei premii Grammy, inclusiv "Inregistrarea anului" si "Melodia anului". A devenit si un hit foarte mare de crossover, fiind difuzat de statii radio cu diferite formate, inclusiv pop, rock, dance, r&b si latino.
  • Macklemore & Ryan Lewis - "Thrift Shop". Piesa hip hop a fost apreciata pentru stilul sau umoristic; spre deosebire de piesele tipice rap, in care rapperi se lauda cu achizitiile lor si sumele mari de bani pe care le detin, Macklemore canta despre lucrurile cumparate la reducere de la magazine de mana a doua. Piesa s-a clasat pe locul intai in mai multe tari, inclusiv Australia, Franta, Irlanda, Regatul Unit si Statele Unite, iar criticii s-au declarat impresionati, castigand doua premii Grammy: pentru "Cel mai bun cantec rap" si "Cea mai buna interpretare rap".
  • Fun feat. Janelle Monae - "We Are Young". Acest imn al tineretii compus de catre membrii formatiei a devenit primul lor hit, dupa trei ani de cariera si insuccese comerciale. Cantecul a castigat "Cantecul anului" la premiile Grammy si s-a clasat pe prima pozitie in mai mult de zece tari, inclusiv Australia, Irlanda si Statele Unite.
  • Marina and the Diamonds - "Primadonna". Primul single de pe proiectul "Electra Heart", al doilea album din cariera solistei s-a bucurat de recenzii pozitive, specialistii apreciind productia electropop si faptul ca artista nu se ia in serios in piesa. Aceasta a declarat ca este un tribut adus Madonnei si lui Marilyn Monroe, doua din cele mai influente femei ale secolului al XX-lea.
  • Tove Lo - "Habits". Desi single-ul a fost lansat la sfarsitul anului 2013, abia catre sfarsitul verii in 2014 a aparut in clasamente, multumita, in mare, unui remix. Ca celelalte piese din articol, a fost primit cu recenzii pozitive si s-a clasat in top10 in majoritatea tarilor, inclusiv pe primul loc in Olanda si Polonia.
  • Katy Perry - "Teenage Dream". Scris in colaboare cu alti compozitori, inclusiv Max Martin, al doilea single de pe albumul cu acelasi nume a primit recenzii pozitive din partea criticilor, apreciindu-i versurile ce vorbesc despre o dragoste pura, precum una adolescentina. Compozitia a primit o nominalizare la premiile Grammy pentru "Cea mai buna interpretare feminina pop vocala", fiind a treia nominalizare a muzicienei in aceasta categorie, in timp ce revista "Rolling Stone" a numit-o ca fiind a patra cea mai buna melodie din 2010. Single-ul a ajuns in top 10 in mai multe tari, inclusiv pe locul 1 in SUA, Noua Zeelanda si Slovacia. 
  • Taylor Swift - "Blank Space". Piesa electropop a fost apreciata pentru tonul umoristic in care cantareata rade de imaginea ei de devoratoare de barbati, prezentata de mass media, fiind considerat unul dintre cele mai bune de pe albumul "1989". Cantecul a atins locul #1 in Australia, Finlanda si Statele Unite, printre altele.
  • Rihanna ft Calvin Harris - "We Found Love". Cantecul a fost scris si produs de Calvin Harris si a devenit cel mai de succes din intreaga discografie a Rihannei, intrecand chiar si succesul piesei "Umbrella". Cantecul a fost apreciat pentru modul in care a fost scris atat pentru a avea succes la radio, cat si in club, iar videoclipul a devenit faimos datorita scenelor in care cantareata si iubitul ei din clip consuma droguri.
  • Ariana Grande, Jessie J & Nicki Minaj - "Bang Bang". Compozitia a fost primita cu aprecieri din partea criticilor de specialitate, fiind apreciate complementarea dintre vocile primelor doua, precum si capacitatea rap a lui Nicki Minaj. Single-ul a primit o nominalizare la premiile Grammy si a devenit un hit de top10 international, atingand prima pozitie in Regatul Unit.
Reacții:

Tagged: , , , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Voi ce credeti despre asta ?