luni, 6 aprilie 2015

Cand vorbim despre schimbarile care apar de la un deceniu la altul, evolutia modei si a muzicii sunt cele mai evidente si in stransa legatura. Acestea se influenteaza reciproc si, in unele cazuri, sunt indispensabile una alteia; de asemenea,muzica ne poate influenta modul de gandire, astfel ca apare o asociere intre cele trei elemente. E nevoie doar sa spui "disco" si te gandesti la oameni purtand blugi evazati si par afro dansand drogati pe un ring de dans, promovand "iubirea libera" sau hip hop pentru a-ti imagina persoane cu blugi largi, lasati.

Anii 1950 au reprezentat o adevarata revolutie muzicala, cand Elvis Presley a introdus publicului larg genul rock'n'roll. Cu miscarile sale de sold controversare, fiind considerate mult prea sexuale si un stil vestimentar care nu se mai limita la costumele pe care le purtau barbatii inainte, ci mai lejer, nu numai ca a schimbat modul in care tinerii priveau moda si muzica, dar a reusit sa introduca muzica afro-americana la radioul american. Perioada baladelor pop trecuse, iar muzica rock avea sa domine.

Anii 1960 au adus o noua schimbare, atat a muzicii, cat si a modei. Muzica Motown (R&B), folk si rock, alaturi de moda frizurilor cu parul lung - nu neaparat in lungime, cat in volum (Beatles), veste imblanite si pantaloni evazati (Sonny & Cher), fusta mini (Nancy Sinatra) reprezinta elemente definitorii ale epocii, alaturi de cresterea numarului consumatorului de droguri si ideologii ca "fa iubire, nu razboi" sau "iubire libera".

In anii 1970 consumul de droguri a luat din nou amploare, tinerii renuntand la marijuana si experimentand cu LSD-ul, cocaina si heroina. Impactul blugilor evazati din anii 1960 s-a marit considerabil, acum fiind produsi la scara larga, nu doar pentru tineri. Rivele in aceasta perioada au fost muzica disco (ABBA, Boney M, Donna Summer, Bee Gees) si muzica rock (Led Zeppelin, Queen, AC/DC), artistii influentand moda prin costumele lor de scena; un exemplu concludend este David Bowie, care a readus moda androgina in atentia publicului.

Tagged: , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Voi ce credeti despre asta ?