joi, 9 aprilie 2015

Muzica are si ea limitele ei, iar intr-un moment, pare normal ca unele piese sa ne aduca aminte de altele, fara ca producatorii sa doreasca asta - uneori, o fac fara sa-si dea seama. Alteori, insa, asemanarile sunt mai mult decat izbitoare. Iata cateva exemple:

Madonna, “Express Yourself” (1989) si Lady Gaga, “Born This Way” (2011)

Daca Lady Gaga tot avea sa copieze pe cineva pentru imnul ei gay, ai crede ca putea sa aleaga pe cineva; e vorba de Madonna, totusi, lumea o sa-si dea seama. Gaga a recunoscut influenta Madonnei asupra muzicii si imaginii ei de-a lungul timpului, insa linia dintre furt si tribut este mica, iar specialistii si fanii au criticat-o pentru faptul ca Gaga chiar a negat asemanarile. Ritmul este doar usor mai rapid ca cel folosit de Madonna, iar melodia, usor mai rapida, este suspicios de "a la Madonna", iar partea vorbita aduce aminte al hit al reginei muzicii pop, "Vogue".

Oasis, “Wonderwall” (1995) si Green Day, “Boulevard Of Broken Dreams” (2004)

"Ar fi trebuit sa astepte pana muream", a declarat solistul grupului Oasis cand a fost intrebat ce parere are despre asemanarile dintre cele doua piese. Acesta nu a fost singurul care a observat similitudinile, DJ-ul Party Ben avand un mic hit cand a combinat cele doua piese. Ironia acuzatiei - oricat de fondata ar fi - este ca formatia Oasis a fost criticata ca fiind doar o clona a muzicii grupului Beatles "intr-un costum de arena-rock".

Beyoncé, “Halo” (2008) si Kelly Clarkson, “Already Gone” (2009)

"Halo" si "Already Gone" sunt atat de similare, incat daca erau lansate la sapte ani diferenta, lumea tot ar fi observat diferentele. Din pacate pentru Kelly Clarkson, discul single a fost lansat la doar sapte luni dupa "Halo", facand asemenarile si mai evidente. "Already Gone" a dus la o cearta intre Clarkson si Ryan Tedder, acesta fiind compozitorul ambelor piese (spre deosebire de Beyonce, insa, Clarkson a fost mai implicata in procesul de creatie), si intre Clarkson si casa de discuri, care a ales sa promoveze piesa, chiar si dupa ce s-au descoperit asemanarile. Tedder a negat, insa, orice acuztie, spunand ca piesele sunt complet diferite si ca n-ar fi asa de prost incat sa scrie doua cantece identice pentru doua vedete pop asa de mari. Cum zici tu, Tedder.

Tagged: , , ,

0 comentarii:

Trimiteți un comentariu

Voi ce credeti despre asta ?